Menu

Close

MigräntestetMigränSymtomUtredningBehandlingTips & rådSök vård
Identifiera och undvik migräntriggers för att undvika anfall

Det första steget i migränbehandling är att försöka identifiera och undvika eventuella migräntriggers och andra anfallsutlösande faktorer vid migrän. 

De vanligaste anfallsutlösande faktorerna eller migräntriggers är följande: stress, hormonella förändringar, vissa livsmedel som choklad, starka ostar, rödvin, citrusfrukter, starkt kryddad mat och livsmedelstillsatser. Dessutom kan man få migrän efter träning, användning av p-piller, brist eller överflöd av sömn, höga temperaturer och starkt solljus, höga ljud och starka lukter, samt snabba förändringar i temperatur och lufttryck utlösa ett migränanfall.

Det kan också vara viktigt att ta hänsyn till eventuell samtidig läkemedelsbehandling. Genom att vidta åtgärder för att undvika dessa migräntriggers kan du kanske minska antalet migränanfall och begränsa behovet av mediciner. 

Akut och förebyggande behandling för lindring av anfall

Det finns två typer av migränbehandlingar som du och din läkare kan diskutera för att hitta den bästa för dig, akut migränbehandling och förebyggande migränbehandling. Medicinerna kan vara receptfria eller receptbelagda, men det finns dock ingen behandling som kan bota migrän snabbt, men den kan lindra.

Akut migränbehandling används under ett migränanfall för att lindra huvudvärk och andra symtom som följer med anfallet. Det kan inkludera användning av smärtstillande mediciner till exempel paracetamol och naproxen, triptaner och vissa CGRP-hämmare samt behandlingar mot illamående. 

Förebyggande migränbehandling används för att förhindra migränanfall innan de börjar. Dessa behandlingar bör tas regelbundet, även när du inte upplever ett migränanfall. Din läkare kan överväga förebyggande migränbehandling om du har tre eller fler svåra migränanfall per månad. 

Medicinska och icke-farmakologiska metoder för lindring och förebyggande 

Det finns olika typer av mediciner som används för förebyggande migränbehandling, inklusive blodtryckssänkande läkemedel, antidepressiva läkemedel, antiepileptiska läkemedel, neurotoxiner och CGRP-hämmare. 

Förutom medicinsk behandling finns det också icke-farmakologiska metoder för migränbehandling som kan användas som komplement till medicinering. Dessa inkluderar akupunktur, neurostimulatorer, massage, sjukgymnastik, avslappningstekniker, samtalsterapi, migränmössa (kylkeps) samt olika former av motion och yoga.

Det är viktigt att vara medveten om eventuell överanvändning av mediciner vid behandling av migrän och huvudvärk. Regelbunden användning av smärtstillande mediciner kan leda till huvudvärk på grund av läkemedelsöveranvändning. Det kan också hända att medicinerna slutar lindra smärtan och istället orsakar huvudvärk. Om du misstänker detta, bör du diskutera dina alternativ med din läkare. 

Vikten av regelbundna läkarbesök och individuell anpassning

Gör inte förändringar i din migränbehandling eller sluta ta dina ordinerade migränmediciner utan att först rådfråga din läkare. Var försiktig med att ta mediciner om du är gravid eller ammar, och diskutera dina alternativ med din läkare eller barnmorska så tidigt som möjligt. 

Regelbundna läkarundersökningar är viktiga för att hantera din migrän. Dina migränsymtom kan förändras över tiden, så det är viktigt att din behandling anpassas därefter för att säkerställa att den fortsätter att möta dina behov. Att föra en migrändagbok eller huvudvärkskalender och hålla din läkare informerad genom regelbundna besök är viktigt. Använd tiden med din läkare för att diskutera hur du mår, hur migränen påverkar dig, om behandlingen fungerar och eventuella förändringar i dina migränsymtom eller livsstil. Detta hjälper till att säkerställa att du får rätt vård och behandling. Faktorer som svårighetsgrad och tidpunkt för dina migränanfall, samt information om hur behandlingen fungerar för dig, kan hjälpa din läkare att skräddarsy den bästa migränbehandlingen för dig.

Om du misstänker att du har migrän bör du söka vård

Många patienter upplever migränvården som komplex. En patientresa handlar inte sällan om  att få hjälp att prova flera olika farmakologiska behandlingar samt komplettera med icke-farmakologiska behandlingar och livsstilförändringar. Det kan ta viss tid innan man hittar rätt. Utvecklingen av migränbehandlingar har gått framåt de senaste åren. Migränforskning pågår över hela världen. Annan ny kunskap handlar mer om livsstil. Dessa har visat sig ge även svårt sjuka nytt hopp och bättre livskvalitet. Ge inte upp, utan fortsätt söka hjälp.

Det är skillnad på migrän och huvudvärk och för att kunna fastställa vilken typ av huvudvärk du lider av och om det kan vara migrän, behöver du få en bedömning av en läkare. Det är viktigt att få rätt omhändertagande och behandling för att kunna hantera din situation på bästa sätt.  

Kontakta din vårdcentral eller 1177 för information om var du ska vända dig. Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig inför ditt läkarbesök.

Inför ditt vårdbesökLoading
Mer stöd och tipsVar du kan hitta mer information 

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om migrän. Att fylla i en huvudvärkskalender är ett bra sätt att följa din migrän och hur mycket migränen hindrar dig i vardagen.

1177 Vårdguiden

På 1177.se kan du läsa mer om migrän och hur du söker vård.

Besök WebbsidanLoading
Fyll i en huvudvärkskalender

Här finner du en huvudvärkskalender där du kan fylla i de dagar du har huvudvärk, typ av smärta, hur mycket smärtan hindrar dig och eventuella mediciner som du tar för att lindra smärtan.

Ladda ner här!Loading
PP-NNT-SWE-0294 Juni 2024

Ansvarig: Jessica Berglund

Granskare: Helena Wicktor

Denna webbsite är avsedd för personer bosatta i Sverige. 

Informationen på denna webbsite är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.

Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter.

Pfizer AB org.nr 556059-6255