Om du redan har fått en migrändiagnos ska du veta en viktig sak; du är inte ensam. Migrän är en folksjukdom med över en miljard drabbade i världen och 1,5 miljoner bara i Sverige. Det betyder att nästan var sjunde människa i Sverige lider av migrän i någon form. Mörkertalen är dessutom stora – många söker inte vård utan lider i tysthet.
För att kunna fastställa att det verkligen är migrän du lider av behöver du få en bedömning av en läkare. Diagnosen av olika former av migrän baseras oftast på beskrivningen av symtom, tidsförlopp och symtomutveckling. Det finns flera olika typer av migrän, och två av de vanligaste är migrän utan aura och migrän med aura. Migrän utan aura är betydligt vanligare. Du kan ha antingen en av dessa typer eller växla mellan dem. Vid utredningen är det också viktigt att utesluta andra möjliga orsaker till huvudvärken samt att ta hänsyn till eventuell samsjuklighet och livssituation.
Migrän är en cyklisk sjukdom och personer med migrän kan gå fram och tillbaka mellan lågfrekventa och högfrekventa anfall under olika perioder i livet. Tyvärr kan vissa utveckla kronisk migrän, där anfallen blir mer frekventa och huvudvärken inte försvinner helt mellan anfallen.
Vid episodisk migrän kan huvudvärken vara lågfrekvent, med upp till nio huvudvärksdagar i månaden, eller högfrekvent, med 10 till 14 dagar med huvudvärk varje månad.
Kronisk migrän är den vanligaste komplikationen av migrän. I detta tillstånd blir anfallen mer frekventa och huvudvärken försvinner inte helt mellan anfallen. För att få diagnosen kronisk migrän måste du ha haft huvudvärk i minst 15 dagar varje månad under de senaste tre månaderna, och under dessa 15 dagar med huvudvärk haft tydlig migrän i minst 8 dagar varje månad, med eller utan aura.
Att föra en huvudvärkskalender och regelbundet träffa din läkare är viktigt för att hantera din migrän. Berätta för din läkare hur du känner dig, hur migränen påverkar dig och eventuella förändringar i dina migränsymtom eller livsstil. Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig inför ditt läkarbesök.
På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om migrän. Att fylla i en huvudvärkskalender är ett bra sätt att följa din migrän och hur mycket migränen hindrar dig i vardagen.
På 1177.se kan du läsa mer om migrän och hur du söker vård.
Här finner du en huvudvärkskalender där du kan fylla i de dagar du har huvudvärk, typ av smärta, hur mycket smärtan hindrar dig och eventuella mediciner som du tar för att lindra smärtan.
Ansvarig: Jessica Berglund
Granskare: Helena Wicktor
Denna webbsite är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på denna webbsite är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter.
Pfizer AB org.nr 556059-6255