Om du misstänker att du har migrän bör du söka vård för den. Ett bra sätt att förbereda sig är att föra en så kallad huvudvärkskalender. Där skriver du ner hur du mår, vilka symtom du har, vad du har gjort under dagen, med mera. Kalendern är ett bra och efterfrågat underlag när du pratar med din läkare – du har inget att förlora på att börja föra den direkt – även om dina anfall kommer glest.
Det finns en mängd olika typer av migrän och huvudvärk som kan variera i lokalisation, intensitet och frekvens. Det är skillnad på migrän och huvudvärk och för att kunna fastställa vilken typ av huvudvärk du lider av och om det kan vara migrän, behöver du få en bedömning av en läkare. Det är viktigt att få rätt omhändertagande och behandling för att kunna hantera din situation på bästa sätt.
I primärvården kan 9 av 10 personer med migrän få utredning, akut migränbehandling och eventuellt förebyggande migränbehandling. Om du har svårare migrän kan det vara lämpligt att få en remiss till en neurolog eller en specialist inom huvudvärk.
Det kan vara bra att förbereda sig inför läkarbesöket och att du kanske redan innan mötet med din läkare fyllt i en huvudvärkskalender, så att du kan berätta om dina problem på ett tydligt sätt. Att föra en huvudvärkskalender och regelbundet träffa din läkare är viktigt för att hantera din migrän. Berätta för din läkare hur du känner dig, hur migränen påverkar dig och om det har skett några förändringar i dina migränsymtom eller livsstil. Genom att vara öppen och kommunicera med din läkare kan du få bästa möjliga vård och behandling för din migrän.
På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om migrän. Att fylla i en huvudvärkskalender är ett bra sätt att följa din migrän och hur mycket migränen hindrar dig i vardagen.
På 1177.se kan du läsa mer om migrän och hur du söker vård.
Här finner du en huvudvärkskalender där du kan fylla i de dagar du har huvudvärk, typ av smärta, hur mycket smärtan hindrar dig och eventuella mediciner som du tar för att lindra smärtan.
Många patienter upplever migränvården som komplex. En patientresa handlar inte sällan om att få hjälp att prova flera olika farmakologiska behandlingar samt komplettera med icke-farmakologiska behandlingar och livsstilförändringar. Det kan ta viss tid innan man hittar rätt. Utvecklingen av migränbehandlingar har gått framåt de senaste åren. Migränforskning pågår över hela världen. Annan ny kunskap handlar mer om livsstil. Dessa har visat sig ge även svårt sjuka nytt hopp och bättre livskvalitet. Ge inte upp, utan fortsätt söka hjälp.
Det är skillnad på migrän och huvudvärk och för att kunna fastställa vilken typ av huvudvärk du lider av och om det kan vara migrän, behöver du få en bedömning av en läkare. Det är viktigt att få rätt omhändertagande och behandling för att kunna hantera din situation på bästa sätt.
Kontakta din vårdcentral eller 1177 för information om var du ska vända dig.
Ansvarig: Jessica Berglund
Granskare: Helena Wicktor
Denna webbsite är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på denna webbsite är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter.
Pfizer AB org.nr 556059-6255