Om du redan har fått en migrändiagnos ska du veta en viktig sak; du är inte ensam. Migrän är en folksjukdom med över en miljard drabbade i världen och 1,5 miljoner bara i Sverige. Det betyder att nästan var sjunde människa i Sverige lider av migrän i någon form. Mörkertalen är dessutom stora – många söker inte vård utan lider i tysthet.
Världshälsoorganisationen WHO rankar migrän som en av de svåraste sjukdomarna att leva med. De som drabbas är ofta helt invalidiserade under ett anfall. Det betyder att det är svårt eller omöjligt att vara aktiv. De flesta mår bäst av att ligga ensamma och stilla i ett mörkt, tyst rum. Ett migränanfall varar ofta mellan fyra timmar och upp till tre dygn. Efter ett anfall är man ofta trött och kraftlös.
Ungefär dubbelt så många kvinnor som män har migrän. Oftast får man sina första anfall i tonåren – och förekomsten minskar gradvis efter medelåldern. I åldersgruppen 25-40 år rankas migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen.
Migränanfallen påverkar livskvaliteten för den som är sjuk. Det gäller både privat- och arbetsliv. Tyvärr är migrän också en sjukdom som omgärdas av fördomar, tvivel och skam. Det finns patienter som helst inte pratar om sin migrän då de är rädda att bli bemötta med dålig förståelse och ifrågasättande.
Migrän är en sjukdom som yttrar sig mycket individuellt, men många känner igen de typiska faser som visas här.
Undersökningar genomförda bland migränpatienter i Sverige och internationellt visar hur migrän påverkat dem. Så här svarar de.
Många patienter upplever migränvården som komplex. En patientresa handlar inte sällan om att få hjälp att prova flera olika farmakologiska behandlingar samt komplettera med icke-farmakologiska behandlingar och livsstilförändringar. Det kan ta viss tid innan man hittar rätt. Utvecklingen av migränbehandlingar har gått framåt de senaste åren. Migränforskning pågår över hela världen. Annan ny kunskap handlar mer om livsstil. Dessa har visat sig ge även svårt sjuka nytt hopp och bättre livskvalitet. Ge inte upp, utan fortsätt söka hjälp.
Patientförening som driver frågor som rör dig som har migrän, klusterhuvudvärk och annan svår huvudvärk. På deras webbsida kan du läsa mer om huvudvärk och få tips och råd. Besök webbsida.
På 1177.se kan du läsa mer om migrän och hur du söker vård.
Huvudvärksförbundet har tagit fram bra huvudvärksdagböcker där du kan fylla i fakta och upplevelser av din migrän.
Ansvarig: Jessica Berglund
Granskare: Helena Wicktor
Denna webbsite är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på denna webbsite är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter.
Pfizer AB org.nr 556059-6255